maanantai 5. marraskuuta 2007

Nøgne Ø Havrestout


Alkoholipitoisuus: 4,5%
Oluen tyyppi: Stout
Alkuperämaa: Norja

Nøgne Ø Havrestout on nimensä mukaisesti kaurasta valmistettu stout -tyylinen olut. Alkuodotukset ovat aina korkealla kun tämän norjalaispanimon oluita maistelee.

Havrestout on väriltään hyvin tumman ruskeaa, lähes mustaa, ja on näin ollen läpinäkymätöntä. Vaahto on hyvin pieni, ruskea ja se katoaa nopeasti. Tämän oluen suurin pisteidennostattaja ja erikoisuus on tuoksu. Siitä voi erottaa niin suklaata, savuisuutta, mallasta kuin viljaakin. Tuoksusta selkeästi erilaisen tekee melko hyvin esille tuleva "kaurahiutalemaisuus".

Maultaan olut on tumman maltainen, humalointi on hyvin heikko ja maku jää kokonaisuutena muutenkin ikävän ontoksi, eikä näin aukea kovin hyvin. Myös maltainen jälkimaku on ikävän lyhyt. Siitä erottaa vain heikkoa humalaisuutta. Loppuosa jälkimausta jää melko vetiseksi.

Havrestout saa paljon anteeksi tuoksunsa ansiosta. Makukaan ei varsinaisesti ole viallinen tai huono, se ei vain pidä sitä, mitä tuoksu lupaa. Etiketissä mainittu 10 astetta on liian alhainen nautintalämpötila tälle olueelle. Itse suosisin 13-15 asteen lämpötilaa. Markettiolueksi hyvä - Nøgne Ø:n olueksi ei kovin merkillinen. Oluen verraten korkea hinta kehottaa panostamaan panimon muihin tuotteisiin.

84p

Ei kommentteja: