keskiviikko 7. marraskuuta 2007

Haandbryggeriet Nissemor


Alkoholipitoisuus: 6,0%
Oluen tyyppi: Ale
Alkuperämaa: Norja

Haandbryggeriet valmistaa Nøgne Ø:n tapaan pääosin pullokäymisoluita. Oluen nimi, Nissemor, tarkoittaa joulumuoria norjaksi. Panimo tekee myös Nissefar nimistä "miespuolista" versiota tästä oluesta, joka on tyyliltään portteri. Panimo on perustettu vuonna 2005.

Hiivasakan, ruskean sameaksi tekemä olut jättää runsaan, kestävän, löyhäkuplaisen vaahdon, joka on väriltään vaalean ruskeaa. Hallitsevana elementtinä tuoksussa on mausteisuus. Makeasta tuoksusta erottaa myös hiivaisuutta sekä mallasta.

Maku on olemukseltaan tuhkainen sekä paahtuneen maltainen. Reilun, tumman maltaisuuden lisäksi maku on runsaan mausteinen, kuivan humalainen sekä hieman viljainen. Jälkimaku on niin ikään hyvin mausteinen. Se alkaa kuivan humalaisena, mutta makeutuu loppua kohti. Kestoltaan se on melko pitkä, ja vivahteina siinä on ruokosokeria ja palanutta mallasta.

Kohtaisen hyvä ja maukas olut. Jotenkaan olut ei kuitenkaan ole täysin tasapainossa, mikä hieman verottaa sen pisteitä. Nissemorista löytyy joka tapauksessa ihan mukavia vivahteita, mutta jokin oluessa tökkii. Uskoisin, että tämä olut jakaa mielipiteitä jonkin verran.

81p

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jakaa todellakin. Mielestäni yksi parhaista jouloluista, joihin olen tänä vuonna törmännyt. Ratebeerissä haukuttu keskeneräiseksi, mutta mielestäni oluen persoonallisuus ajaa edelle. Ei ainakaan Suomalaisista jouluoluista löydy vastusta Nissemorille.